
Den här veckan blir jag personlig och delar mina egna reflektioner när det gäller balans i tillvaron. Vad innebär balans för mig och vad gör jag för att bibehålla den?
Vad menar jag med fysisk- respektive mental balans.
Fysisk balans
Några synonymer till ordet balans är jämvikt, styrsel och stadga.
När jag tänker på de orden när det gäller min kropp så relaterar jag till:
• Hålla kroppen stark och smidig
• Balanssinnet med bra balans
Det mesta vi sysslar med till vardags sker framför kroppen. Funderar du på vad du faktiskt gör under en dag så märker du att det mesta görs ramåt. För mig är det sådant som att jobba vid datorn, massera, göra en ansiktsbehandling eller en vaxning. Hemma kanske jag städar, lagar mat, tvättar eller grejar i trädgården.
Muskler som får arbeta mycket blir starkare. Till det krävs ingen styrketräning. Men vad händer med de muskler som inte får arbeta? Vad händer med de muskler som få jobba hela tiden?
Jämvikt
Jämvikt för mig betyder att ha lika mycket i båda vågskålarna. Om vi låter samma muskler jobba hela tiden så behöver de även vila ibland. Smidigare muskler blir mer uthålliga. Vi behöver också sträcka ut med jämna mellanrum.
Kroppen är egentligen fiffig och säger till oss vad vi bör göra, bara vi ”lyssnar”. Tänk dig t.ex. att du stått framåtböjd över en rabatt en stund. Till slut får kroppen nog och vill räta ut sig. Instinktivt reser du på dig, böjer dig lite bakåt samtidigt som du sätter händerna i ryggslutet. Du har lyssnat på kroppen! Grattis
Tänk om du skulle lyssna på kroppen även vid andra tillfällen, t.ex. när du suttit för länge vid datorn eller böjd över din smartphpone.
Baksidan och sidorna
Själv har jag sysslat mycket med gruppträning genom åren. I ärlighetens namn så har jag aldrig blivit riktigt såld på att styrketräna själv. Jag gillar hög musik och att träna i grupp. Som instruktör har jag alltid varit nog med att göra gruppträningspass som får med hela kroppen. Övningar som får med baksidan och sidorna på kroppen. Det ska vara framåtrörelser, bakåtrörelser, rörelser åt sidorna och sist men inte minst; vridningar.
Man riktigt känner hur kroppen säger tack när vi får med helheten.
Några enkla tips på fysisk balans.
Om du inte vill boka tid med en PT eller gå på ett gruppträningspass så är mina råd till dig:
• Gör övningar där du använder mesta möjliga av kroppen, s.k. funktionella övningar
• Lär dig aktivera dina coremuskler. Detta är de djupast liggande musklerna på mitten av kroppen, dvs mage och rygg. Ta för vana att aktivera den muskulaturen ofta. Framförallt kommer din rygg att tacka dig.
• Gör små saker i vardagen för att stärka balansen: Stå på ett ben när du borstar tänderna eller står i kön på ICA. Att stå på ett ben tränar både din balans och kopplar på coremusklerna
• Sträck ut dina muskler när kan. Passa på när du ser en film eller tittar på TV.
• Unna dig en massage. Har du inte möjlighet att gå till en professionell terapeut så ta hjälp av nära och kära. Och ge tillbaka
Mental balans
Några andra synonymer till balans är stabilitet, behärskning och harmoni.
Idag pratar vi kanske mer om mental balans eller balans i livet än om den fysiska balansen. Många upplever stress både i privatlivet och på jobbet och vi pratar snarare om obalans, dvs att stressen tar över. Vi har så mycket krav på oss och många upplever en massa måsten att leva upp till.
Jag ogillar egentligen ordet ”livspussel” eftersom jag tänker att livet är livet. Vi gör olika val, prioriterar olika och värdesätter inte allt på samma sätt.
Vilka måsten har du?
Det är naturligtvis lättare sagt en gjort men om du upplever obalans så rekommenderar jag en inventering. Vad menar jag med det?
Fundera över vad som är viktigast. Vad vill du prioritera? Du kan kanske inte ha ett kliniskt rent hem, gå till yogastudion 7 dagar i veckan, hjälpa 3 barn med läxor varje dag samtidigt som du jobbar 60 timmar i veckan. Kanske får du sänka dina krav. Kan du ta hjälp? Kan du prioritera annorlunda?
Lever du i en relation eller en familj så handlar det om givande och tagande. Jag lever efter devisen ”var och en gör det hen är bäst på”. Personligen är jag ganska usel på matlagning men en hejare på att tvätta. Min man är däremot väldigt bra på att laga mat men tvättar han blir det både spännande färger och storlekar på kläderna.
Är det så himla lätt att prioritera?
Det är ju inte lätt att prioritera vad som är viktigast. Vi tycker ofta att det är mycket som ska vara i fokus. Fundera på vem som bestämt alla måsten du känner. Ställer någon annan de här kraven på dig eller är det du själv?
Precis som jag nämnt i avsnittet med fysisk balans så behöver vi ha en hyfsat stark kropp för att orka. Vi behöver hålla den i god form så vi klarar av vardagen. När man blir äldre behöver man oftast jobba lite mer för att kroppen ska funka som vi vill. Personligen försöker jag prioritera att hålla igång framför att ha ett perfekt hem. Andra prioriterar annorlunda.
När det gäller kopplingen mellan träning av kroppen och vår mentala balans har det skrivits mycket. Jag rekommenderat dig att läsa eller lyssna på ”Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna” av Anders Hansen
Så här tänker jag runt mental balans
Vi har alla olika utgångspunkter och förutsättningar men kanske kan någon känna igen sig och ha nytta av hur jag prioriterar.
Jag är småföretagare och entreprenör. Jag driver ett företag där jag gör, i stort sett, allt själv. Jag har visserligen hjälp med en del när det gäller bokföring men annars är det mesta av mitt jobb från ax till limpa. Jag gillar verkligen att arbeta och älskar min bransch som jag varit i nu i snart 25 år. Jag vill inte, för allt i världen, byta bort det. Men……, jag har en tendens att jobba alldeles för mycket.
Som egenföretagare tar det liksom aldrig slut. Det finns alltid något att ta tag i, vidareutveckla och göra om. Jag har haft perioder i mitt liv när jag jobbat, i stort sett, dygnet runt. Tycker man, som jag, dessutom att det är så roligt så inser man inte alltid sina egna begränsningar. ”Jag ska bara skicka det här mailet”, ”Jag måste bara göra det här inlägget på Instagram”, ”Momsredovisningen måste vara inne den 12:e” osv…
Min lista
Så här långt i livet (55 nyss fyllda) så tror jag att det är följande punkter som hittills räddat mig från utmattning och utbrändhet:
• En klok partner. Min man och jag har levt tillsammans i snart 30 år. Han är bäst på att säga ifrån att ”Nu räcker det!”. ”Nu jobbar du jämt!” Dessutom är det han som ser till att jag får ordentlig mat. Annars hade det nog mest blivit omeletter och sallader. Visserligen hade jag ätit mycket färgglatt med mycket frukt och grönt men jag kan också ”glömma” att äta när jag jobbar mycket
• Mina barn. Numera är de också kloka unga vuxna. Men när de var tre små barn var vårt hem många gånger rörigt och stökigt så som det oftast blir med barn. Även om jag också blivit galen ibland på oreda hemma så har de hjälpt mig att sänka ambitionsnivån på ett städat hem. Numera tycker jag det känns tomt när de inte bor hemma längre och rör till det.
• Bra på att vara lat. Jag kan faktiskt tänka ”Vad är det värsta som kan hända om jag bara lägger mig i soffan en dag?”. Ja, jag får svara på det där inlägget på Facebook i morgon eller ringa det där samtalet senare i veckan. Det finns tekniska hjälpmedel som auto-reply och automatiska svar på telefonen där du talar om att du har en ledig dag. Använd det! Man måste inte vara tillgänglig hela tiden.
• Ödmjuk inför mina egna förmågor. Jag kan mycket man jag kan faktiskt inte vara bäst på allt. Jag är inte rädd för att be om hjälp eller att erkänna det jag inte kan. Supermänniskor finns bara på film.
Till sist
Hågra punkter till:
• Avslappnad attityd till sociala medier. Jag använder mest Instagram och Facebook och tycker det är helt fantastiskt att vi kan nå ut med så mycket till så många. Jag gillar den globala världen. Men jag tar den ändå med en nypa salt.
• Bra vänner. Prioritera de som ger dig energi. Det låter kanske hårt att säga men ibland när jag var yngre kunde visst umgänge få mig missmodig och nedstämd. Jag har helt enkelt valt att umgås mindre med de som får mig att känna så. Att ge energi till andra ger dig också kraft tillbaka. Prova får du se. Listan kan göras mycket längre men det får räcka så
Att ge andra råd hur de ska leva sina liv eller vilka prioriteringar de ska göra är egentligen omöjligt. Idag kryllar det av självhjälpsböcker, bloggar och magasin om hur du gör på bästa sätt. Det är på sätt och vis en omöjlig uppgift. Vill du ge en återkoppling på det är inlägget eller min livesändning på samma ämne jag har på vår Facebooksida så är du välkommen!
Ha en härlig och balanserad helg!
Må väl! // Anne Morenius