• Hoppa till huvudnavigering
  • Skip to main content

Spaacademy-Utbildning

Hudterapeut-spaterapeut-ekologisk hudvårdsterapeut

  • Hem
  • Om skolan
    • Kvalitetsäkring ITEC och KrY
    • Våra studieorter
  • Hitta din utbildning
    • Utbildning hudterapeut – spaterapeut – ekologisk hudvårdsterapeut
      • Innehåll hudterapeut och spaterapeut
      • Anmälan, priser, betalningsvillkor
    • Utbildning spaterapeut – friskvårdsmassör
      • Studieplan spaterapeut
      • Krav för antagning, priser, betalningsvillkor spa
    • Vidareutbildning Internationell hudterapeut – ekologisk hudvårdsterapeut
      • Utbildningsplan Vidareutbildning
      • Antagning, priser och betalningsvillkor vidareutbildning
  • Frågor och svar
  • Följ vår blogg
  • Kontakta oss
    • GDPR-Dataskyddsförordningen

Beröring – varför då?

30 november, 2018

Beröring – varför då?

Beröring – livsviktigt?

Visst är det härligt med beröring; det tycker de flesta av oss. En kram, en klapp på kinden eller en hand på axeln känns fint. Men visste du att beröring faktiskt också är nödvändigt för att vi ska må bra. Det är inte bara den där härliga känslan av att bli berörd som är hälsofrämjande. Det finns faktiskt forskning och fakta som visar att vi mår sämre om vi inte får närkontakt.

Beröring – fysiologiska effekter

Det finns en mängd positiva effekter av beröring:

Sänker blodtryck och puls
Lindrar smärta
Gör oss mindre stressade
Stärker immunförsvaret
Skyndar på läkningen av sår
Sänker halterna av stresshormoner, tex kortisol

Brist på beröring – ”skin hunger”

”Skin hunger” kan fritt översättas till hudhunger. Vad man menar med detta är en brist på fysisk närhet. Forskning har visat att bristen på beröring ger en känsla av att något fattas i livet

– Alla har ”skin hunger även om de flesta har någon form av tillförsel av det som mättar. Men vi ser fler och fler ensamstående – och allt fler som trots att man lever tillsammans med någon annan ändå lever med ett avstånd. Så visst är skin hunger vanligt, säger Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi och författare till flera böcker om oxytocinet, närhetens hormon. Att leva i en relation med en partner innebär ingen garanti för positiv fysiskt berörande

Vad händer rent fysiologiskt?

Oxytocin brukar också kallas för kroppens eget lugn-och ro-hormon. Vid mjuk beröring, kramar, smekningar, strykningar, klappar och massage frisätts detta hormon. Hormonet bildas i hypotalamus i hjärnan och transporteras ut i blodet via nervtrådar.

Behovet av beröring är medfött. Ett barn som vuxit upp med mycket fysisk kontakt har större chans till en stabilare utveckling under uppväxten. Brist på beröring kan göra att vi får större problem med oro, osäkerhet och stresstålighet som vuxna.  Historien visar till och med exempel där barnhemsbarn dött på grund av brist på närhet.

Hård beröring däremot stimulerar smärtreceptorer i huden och aktiverar vårt flykt- och kampsystem. Vi känner obehag, pulsen går upp och vi blir stressade

Behöver alla lika mycket?

Alla behöver beröring men det finns vissa variationer. Det ”manliga” hormonet testosteron motverkar oxytocin till viss del. Det kan kanske vara en förklaring till att vissa män tycks ha ett mindre behov av beröring,

Det finns ju också människor som har svårt för att ta emot fysisk beröring trots att de har dessa behov. Personer som t.ex. har autistiska drag eller Aspegrens syndrom kan behöva extra stöd för att lära sig att ta emot fysisk närhet

Det taktila försvaret

Taktilt försvar brukar också kallas beröringsrädsla. Förutom att det kan bero på t.ex. autism så kan det även ha andra förklaringar. Kanske har man inte varit van vid vänlig beröring tidigare i livet, utsatts för övergrepp eller levt ensam länge.

Genom att succesivt lära sig att ta emot beröring kan man öva bort rädslan. Andra kanske hellre tillfredsställer sitt behov av närhet och beröring genom ett husdjur. Klart är att vi behöver fylla på med beröring varje dag för att må riktigt bra. Beröring kan inte lagras under en längre tid.

Massage och hälsa

Vi som arbetar med att ge behandlingar och massage känner till alla goda effekter. Vi vet att det bara tar några sekunder in i massagen innan vår gäst tar sitt första djupa andetag. Oxytocinet har börjat flöda.

Kerstin Uvnäs Moberg berättar: ”Vi gjorde en studie på ett daghem där vi införde tio minuters massage i samband med vilan. På bara tre månader såg vi att de som fick massage blev lugnare än de barn som inte fick det, så det är kanske tio minuter om dagen som det handlar om. Det är inte frågan om att hålla om varandra hela dagen”

Massören blir också berörd

Studier på oss som arbetar som massörer visar att även vi får beröring. När vi berör en annan människa så utsöndras oxytocinet åt båda håll, både till gästen och massören.

Det här är självklart en stor bonus när vi som terapeuter ska skapa en lugn och skön miljö för våra gäster. Om vi är lugna så blir vår omgivning lugnare. Många av oss upplever också att trots att en massage kan vara fysiskt tung så får vi ändå energi.

Beröring i vardagen.

Att unna sig en professionell massage har många fördelar men vi ska inte förringa det lilla vi gör i vardagen. Instinktivt vet vi vad vi ska göra för att må bra. Vi blåser och stryker på det onda där det lilla barnet slagit sig. Vi klappar och smeker på den vi vill lugna. Vi kramar och klappar om för att visa omtanke.

Vad kan vi göra om vi inte blir berörda?

Det är faktiskt så att även andra sinnen kan frisätta oxytocin. Här är några tips på vad du kan göra när du inte har någon att krama:

Sjung i kör eller lyssna på musik
Lyssna på en lugn och behaglig röst
Ta ett varmt bad eller sätt dig i duschen
Koppla av med en vetevärmare eller varmvattenflaska
Gör något lugnt och kreativt med dina händer; handarbeta, baka eller plantera blommar
Gosa och klappa på ett husdjur
Njut en stund i solen
Unna dig en massage

Att arbeta med att beröra

Känner du någon eller kanske själv är nyfiken på hur det är att jobba med beröring? Vill du utbilda dig i vår roliga bransch? Kontakta gärna mig.

Tack för att du läste! Varma Hälsningar – Anne Morenius

Before Footer

  • Häng med på livesändning på Facebook i morgon bitti, fredagen den 13/12! 
Varje fredag kl. 08.00 kommer ett nytt ämne live på Facebook. Sedan kan du läsa mer i vår blogg (länk i bio) 
I morgon, på Luciadagen pratar vår lärare Anne Morenius om långsiktighet och hållbarhet! 
Du hänger väl med?? #live 
#spaacademy 
#facebook 
#hållbarhet 
#hälsa 
#hudvård 
#utbildning 
#fredag 
#livesändning 
#världensbästajobb
  • Vaxning! 
#utbildning 
#spaacademy 
#vax 
#hårfri 
#lenaben 
#hudvård 
#världensbästajobb 
#kulpåjobbet 
#beauty 
#specialist 
#itec
  • Makeup! 
Det roligaste med vår bransch är att den ena dagen inte är den andra lik! Under en och samma dag träffar du olika kunder och gör många olika behandlingar! 
#makeup 
#spaacademy 
#hudvård 
#utbildning 
#spa 
#ekologiskt 
#hudterapeut 
#hudvårdsterapeut 
#världensbästajobb 
#roligtpåjobbet
  • Spännande det här med att öva! En peel-offmask kan vara lite trixigt! 
#ansiktsmask 
#spaacademy 
#peeloffmask 
#utbildning 
#ansiktsbehandling 
#ekologiskhudvård 
#organicskincare 
#mariaåkerberg 
#helhetshälsa 
#hälsa 
#världensbästajobb
  • Världens bästa bransch! Vi som jobbar med hälsa, hudvård och friskvård är lyckligt lottade! Tänk att få hjälpa andra att må lite bättre varje dag! 
Välkommen att höra av dig om våra utbildningar! 
#spaacademy 
#utbildning 
#hudvård 
#spa 
#ekologiskt 
#organicskincare 
#beauty 
#hälsa 
#världensbästajobb 
#älskarmittjobb

Copyright © 2019 · Scandinavian Academy for spa · Logga in