
Har du hört talas om certifieringar inom hudvård? Vad innebär det? Hur kan det hjälpa dig som konsument? Ger dessa certifieringar dig som handlar en garanti att det är en helt ekologisk och naturlig produkt?
Här kommer en liten kort summering för dig som är noga med vad du använder på din hud. Ska du alltid välja produkter med certifieringar eller finns det andra sätt att välja klokt
Naturlig och ekologisk hudvård på frammarsch
Under 2017 ökade försäljningen av naturlig och ekologisk hudvård i Sverige med drygt 22%. Våren 2018 var första gången som en liknande undersökning gjordes specifikt för denna kategori inom hudvård. Undersökningen gjordes på uppdrag av branschorganisationen NOC Sweden i samarbete med Business Sweden. Underlaget för undersökningen kommer från 60 varumärken som lämnat in försäljningssiffror.
Vad är NOC Sweden?
NOC Sweden är en ideell förening och branschorganisation för alla som vill att naturlig, ekologisk hud- och skönhetsvård ska bli det självklara valet för den svenska hudvårdskonsumenten – för effektiviteten, för hälsan, och för vår miljö.
Henrik Olténg, undersökningsledare och en av NOC Swedens grundare säger så här om undersökningen från våren 2018: ” Det som många aktörer har känt på sig verkar stämma. Förändringen i konsumentbeteende till mer miljö- och hälsofrämjande produkter är på allvar på väg in i skönhetsvärlden”.
Undersökningen visade också att svenska varumärken utgör ca 50 procent av försäljningen och tillväxten för dessa är 17 procent. ”Det är utmärkande att den svenska marknaden är så pass präglad av svenska varumärken och det visar också en stor potential för export” säger Gabriella Danielsson, Regionchef Syd inom global affärsutveckling SME på Business Sweden.
Har alla naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter certifieringar?
Till skillnad från ekologisk mat så är inte hudvård reglerat av några regler eller kriterier i Sverige. I undersökningen från våren 2018 finns därför både certifierade och ocertifierade varumärken. Drygt 20 % av de deltagande varumärkena har certifieringar på sina slutprodukter.
Då tänker säkert du som läser detta att då måste det ju vara bäst att alltid välja en produkt som är certifierad. Om det vore så enkelt ändå.
Det finns en rad olika certifieringar i Europa och världen. Dessa är framtagna för att kvalitetssäkra produkterna och för att vi som konsumenter ska kunna få vissa garantier vad vi betalar för.
Våra vanligaste certifieringar i Europa
För att reda ut begreppen lite så kommer här en kort presentation av de certifieringar som används mest av de varumärken som säljs i Sverige. Läs och begrunda och fundera på om du tycker att kraven är tillräckliga för att få kalla sig ekologisk och naturlig.
Svanen – kanske den mest kända miljömärkningen i Sverige
Svanenmärkt inom hudvård innebär:
- Ingen MI (methylisothiazolinone) eller andra konserveringsmedel som kan irritera huden
- Inga mikroplaster
- Inga hormonstörande parabener
- Inga parfymer i baby/barnprodukter
- Inga ingredienser som finns på EU:s lista över ämnen misstänkt hormonstörande ämnen
- Tuffa krav på förpackningar
Här finns inga krav när det gäller mängden naturliga eller ekologiska ingredienser.
The soli association – Det största ekologiska certifieringsorganet i England
Använder sig av EU, s regelverk när det riktlinjer för hudvård och kosmetika. Standard från Cosmos.org
- Måste innehålla minst 95 % ekologiska ingredienser.
- Bär produkten certifieringsmärket tillsammans med texten “made with xx % organic ingredients” måste innehållet vara minst 70 % ekologiskt.
- Får inte vara genmodifierat (GMO)
- Icke-ekologiska ingredienser får endast användas om en ekologisk variant inte finns på marknaden.
The soil association anses vara en av Europas strängaste certifieringar
NaTrue
Ytterligare en av de strängaste i Europa. NaTrue-certifieringar finns i tre olika varianter:
NaTrue Natural Cosmetics har som krav att innehållet måste vara naturligt, men det behöver inte vara ekologiskt. Lite olika krav på olika typer av produkter men vattenfria krämer och oljor måste bestå av minst 90 % naturliga ingredienser
NaTrue Cosmetics With Organic Portions. Kravet här är minst 90 % naturliga ingredienser. Dessutom måste minst 70 % av ingredienserna vara ekologiska.
NaTrue Organic Cosmetics. Den strängaste av deras certifieringar. Krav på 100 % naturligt innehåll samt att 95 % av ingredienserna ska komma från ekologiska odlingar.
Ecocert – kanske den vanligaste bland utbudet i Sverige?
Detta är det största organet för certifieringar i Europa. Ecocert är även störst i USA och gör inspektioner i över 80 länder.
- Produkten måste bestå av minst 95 % naturliga ingredienser
- 10% av innehållet måste komma från ekologiska odlingar.
- 5 % av innehållet tillåts att vara syntetiskt.
Många leverantörer och tillverkare av naturlig och ekologisk hudvård anser att Ecocert har allt för låga krav.
Produkternas pris och certifieringar
Som vi kan se i undersökningen från våren 2018 så ökar ekologisk och naturlig hudvård en hel del. Många nya svenska aktörer dyker också upp på marknaden. För ett litet företag så kan det bli en ganska så kostsam historia att certifiera en slutprodukt.
En del märken väljer också att inte certifiera slutprodukten eftersom de anser att kraven är för lågt ställda. Att betala för något bara för att få en stämpel betyder ju också att priset ut till konsument blir högre.
Det finns också hudvårdsmärken som hellre fokuserar på att köpa in certifierade råvaror för att kunna arbeta med bästa kvalitet.
Testade på djur?
Väldigt ofta ser man att märken inom hudvård stoltserar med att produkterna inte är testade på djur. Låt oss en gång för alla slå fast; att testa på djur är förbjudet inom EU. Så att lyfta fram det som något unikt gör varken till eller från.
Däremot så är det andra lagar utan för EU. Om ett företag vill sälja sina produkter på andra marknader än Europa är det även oklart hur reglerna gäller. I andra världsdelar finns det till exempel krav på att djurförsök ska användas. Om vi tar Kina som exempel så är det lag på att testa produkterna på djur där. Så om ett företag vill sälja både i Sverige och Kina så kommer djurtester att behöva göras. Hur ska man då förhålla sig till det? Hur blir det då med den svenska lagen? Bryter företaget mot den då? Om du tänker på de riktigt stora leverantörerna av hudvård; finns de t.ex. både i Kina och Sverige? Testar de då alla sina produkter på två olika sätt. Här har jag inget svar. Vad tror du?
Till sist lite om naturlig hudvård
Är allt som är naturligt bra för huden? Och vad menas egentligen med naturlig hudvård?
Med naturlig hudvård menas att ingredienserna kommer från örter, växter m.m. som finns naturligt. Motsatsen till detta är syntetiskt framställda ingredienser. Vi som förespråkar naturliga alternativ ser fördelarna med att på naturlig väg ge huden det den behöver, dvs. fettsyror, vitaminer och antioxidanter. Men även naturliga ingredienser kan vara näringsfattiga så det gäller att välja bra kvalitet. Ett exempel på en naturlig ingrediens som ger minimalt med näring är vegetable oil/vegetabilisk olja. Om det oljans namn inte står på innehållsförteckningen så ska du vara misstänksam. Det är visserligen en vegetabilisk olja men kan mycket väl vara återanvänd. En tillverkare som är stolt över sina ingredienser skriver oftast ut exakt vad det är, t.ex. avokadoolja, mandelolja osv.
Precis som med allt vi smörjer huden med eller äter så kan även naturliga ingredienser ge allergier. Vissa naturliga ingredienser är väldigt kraftfulla så experimentera aldrig själv. Ta hjälp av en ekologisk hudvårdsterapeut eller hudterapeut som har en gedigen utbildning
Kan vatten och lera vara ekologiskt? Läs mer i ett tidigare blogginlägg om innehållsförteckning, s.k. INCI
Till sist, unna dig bra hudvård och varför inte en ljuvlig behandling. Det är du värd!
// Varma Hälsningar från Anne Morenius