• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll

Spaacademy-Utbildning

Hudterapeut-spaterapeut-ekologisk hudvårdsterapeut

  • Hem
  • Om skolan
    • Kvalitetsäkring ITEC och KrY
    • Våra studieorter
  • Yrkesutbildningar
    • Utbildning hudterapeut – spaterapeut – ekologisk hudvårdsterapeut
      • Innehåll hudterapeut och spaterapeut
      • Anmälan, priser, betalningsvillkor
    • Utbildning spaterapeut – friskvårdsmassör
      • Studieplan spaterapeut
      • Krav för antagning, priser, betalningsvillkor spa
    • Vidareutbildning Internationell hudterapeut – ekologisk hudvårdsterapeut
      • Utbildningsplan Vidareutbildning
      • Antagning, priser och betalningsvillkor vidareutbildning
  • Onlinekurser
  • Frågor, svar och Covid-19
  • Bloggen
  • Kontakt
    • GDPR-Dataskyddsförordningen

Hållbart och långsiktigt!

13 december, 2019

Hållbart och långsiktigt!

Tänker du hållbart och långsiktigt när du väljer hudvårdsprodukter? Visste du att vi i Sverige använder i genomsnitt mellan 4 till 12 kroppsprodukter varje dag året runt?

Hållbart eller slit och släng?

Omsättningen på hygienprodukter är 11 till 13 miljarder kronor per år bara bland oss svenskar. Kemikalieinspektionen är den myndighet som granskar branschen.  Inspektionen ska bl a se över hudvårdprodukter och dess inverkan på människa och miljö. Idag vet man att vissa ingredienser och produkter kan ha en negativ påverkan på människa och miljö, vara skadliga och svåra att bryta ner.

Har vi möjlighet att välja hållbart?

Huden är kroppens största organ som med en yta på ca 2 kvadratmeter. Har du tänkt på vad du matar din hud med? Spelar det någon roll vad du smörjer ansiktet och kroppen med?  Vad sprayar du i armhålan, tvättar och packar in håret med och vilket smink du använder?

Vi människor har under tusentals år framställt salvor, krämer, blomstervatten, smink, kropps- och hårvård från växtriket. Ingenting är nytt under solen och det som är hållbart har en tendens att överleva över tid. Långvariga erfarenheter tillsammans med dokumenterade kunskaper när det gäller hudvård och naturliga ingredienser talar sitt erfarna språk.

Hållbart i skönhetsindustrin?

I dag har en stor del av skönhetsindustrin mer eller mindre tappat eller valt bort naturliga ingredienser.  Många tillverkare satsar på en enklare och mer vinstgivande produktion av syntetiska och petrokemiska produkter. Dock har kunderna blivit mer medvetna och vill välja hållbart. Idag pratar branschen om greenwashing som ett sätt att ”tvätta” onaturliga produkter. Detta innebär att man kan förpacka och marknadsföra en” naturlig produkt” genom att t.ex. tillsätta lite essentiella oljor, grönt te eller alger.

Medvetna kunder

Många konsumenter tänker idag hållbart. De är noga med vad de äter, vilket elbolag de använder och vilket bränsle de tankar bilen med. Att vara miljömedveten och ta ansvar för vår globala miljö har blivit viktigt. För oss som arbetar med och rekommenderar hudvårdsprodukter är kunskap viktigare än någonsin. Våra kunder är pålästa och nyfikna på varför de ska välja just våra produktrekommendationer.

Coctaileffekten

Idag usätter vi oss för 10 000-tals syntetiska ämnen som inte fanns på jorden för bara några årtionden sedan. Hur dessa ämnen påverkar människan och miljön på kort och långt sikt vet vi inte. Idag finns ingen forskning som kan visa vad som händer i din kropp när alla dessa ämnen blandas med varandra, den s.k. cocktaileffekten. Forskningen är inriktad på att ta reda på hur en enskild ingrediens påverkar oss. Vad blandningen gör med oss eller om det är hållbart för miljön vet vi inte. Så varför chansa?

Synteter och vaselin – behöver huden det?

Idag domineras hudvårds- och kosmetiskmarknaden av baser från petroleumindustrin. Med petroleumindustrin menas bensin, olja, gasol, paraffin, vaselin etc. Det är också vanligt med syntetiska ingredienser tillverkade i kemiska laboratorier. Många av ämnena är giftiga i större doser och svåra för människan och naturen av att bryta ner. Vissa är inte alls nedbrytbara utan lagras som gifter i din kropp och i naturen.  Cirka 7000 olika ämnen, kemikalier och syntetiska tillsatser ingår i segmentet hud- och kroppsvård.

Förteckning över ingredienser

I alla EU-länder måste alla kosmetiska produkter som säljs ha en innehållsförteckning, en s.k. INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Genom INCI ska vi som konsumenter kunna bedöma vad produkten innehåller. Problemet är att texten ofta är otydlig och finstilt. Det är väldigt svårt att förstå de kemiska namnen eller om produkten innehåller något från växtriket, det latinska namnet. I regel består innehållet i produkten mest av de ämnen som står först, sedan i fallande ordning.

Varför väljer ekologiska hudvårdsterapeuter hållbart?

När vi arbetar med ekologisk hudvård så väljer vi produkter som verkligen vårdar huden. Vi tänker att det ska ha en god effekt på både kort och lång sikt. En frisk hud främjar våra inre organ och ger oss förutsättningar för en god hälsa.

När vi arbetar med naturkosmetisk hudvård så använder vi ingredienser som ger näring till huden. Vi väljer det som ger vitaminer och fettsyror och som stärker och skyddar din hud mot fria radikaler. Fettsyror håller huden mjuk och skyddar den från uttorkning. Fettsyror och vitaminer saknas helt i mineraloljor och silikoner och stör hudens naturliga fettproduktion.

När man har kunskapen om hur huden fungerar och hur många hud- och hygienprodukter påverkar både människan och miljön så finns det inte längre något alternativ. Att välja hållbart blir en självklarhet och för dig och främjar också din hälsa

Vill du bli en del av vår bransch? Kontakta oss här

Before Footer

Instagram returnerade inte en 200.

Copyright © 2021 · Scandinavian Academy for spa · Logga in