• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll

Spaacademy-Utbildning

Hudterapeut-spaterapeut-ekologisk hudvårdsterapeut

  • Hem
  • Om skolan
    • Kvalitetsäkring ITEC och KrY
    • Våra studieorter
  • Yrkesutbildningar
    • Utbildning hudterapeut – spaterapeut – ekologisk hudvårdsterapeut
      • Innehåll hudterapeut och spaterapeut
      • Anmälan, priser, betalningsvillkor
    • Utbildning spaterapeut – friskvårdsmassör
      • Studieplan spaterapeut
      • Krav för antagning, priser, betalningsvillkor spa
    • Vidareutbildning Internationell hudterapeut – ekologisk hudvårdsterapeut
      • Utbildningsplan Vidareutbildning
      • Antagning, priser och betalningsvillkor vidareutbildning
  • Onlinekurser
  • Frågor, svar och Covid-19
  • Bloggen
  • Kontakt
    • GDPR-Dataskyddsförordningen

Helhetshälsa – må bra inifrån och ut

2 november, 2018

Helhetshälsa – må bra inifrån och ut

Helhetshälsa – ett konstigt ord

Kanske har du inte hört ordet helhetshälsa tidigare? Kanske tycker du att det är ett märkligt ord? Själv tycker jag egentligen att det är ett ord som borde vara överflödigt. Ordet helhetshälsa signalerar ju att det handlar om just en helhet; är inte all hälsa det? Nej, jag vill påstå att allt sedan vården i människors liv blev mer vetenskaplig under 1800-talet och framåt så har vi många gånger gått ifrån tanken om helhet.

När jag möter nya elever för första gången så är detta något vi pratar mycket om. Under hela utbildningstiden så har vi ett helhetsperspektiv. Du kan t.ex smörja dig med världens bästa kräm men utan att ta hand om din mage får du ändå inte en stark och frisk hud

Människans utveckling

Jag är en riktig historienörd men även en ivrig påhejare av begreppet helhetshälsa. Under homosapiens nästan 200 000 år gamla historia så har det skett en enorm utveckling men änniskan har förändrats förvånansvärt lite fram till idag. Viljan och kampen för överlevnad har vi också gemensamt med de första människorna även om metoderna skiljer sig väldigt mycket åt.

Medan våra förfäder bokstavligen fick ut och jaga för att få mat så går vi bara ner på närmsta ICA. Vi lever längre från naturen och ser mer vetenskapligt på mycket i våra liv. Men våra förfäder visste instinktivt att allt hörde ihop. Man hämtade inte bara föda från naturen utan fick även kraft själsligt och mentalt genom samklang med allt runt omkring. Man klarade sig inte heller utan sin flock någon längre tid.

Helhetshälsa – holistisk hälsa

I takt med att vetenskapen fått styra mycket av hur vi ska hålla oss friska så har vi delat in kropp och själ i mindre delar. Om du besöker ett modernt sjukhus idag så finns det olika avdelningar. Har du ont i öronen så går du till en öron-näsa-hals-läkare. Har du allergi så vänder du dig till en allergimottagning. Kliar det på kroppen så blir du hänvisad till hudmottagningen. Att utveckla expertis på olika områden kan vara till stor nytta för många men kan också bli ett problem. Läkaren som är expert på sitt område riskerar att missa sin patients helhetshälsa. Hur kommer det sig att patienten får klåda gång på gång? Varför hjälper inte salvan som rekommenderas? Kan det kanske vara så att det är en obalans någonstans inne i kroppen? Bottnar kanske de ständiga magproblemen i dåliga relationer?

I Sverige har vi många alternativa behandlingsmetoder idag som ser till vår helhetshälsa. Även den tradionella vården börjar mer och mer uppmärksamma detta.

Vad är det som påverkar vår helhetshälsa?

Det är inte alltid det lättaste att förstå vad det är som gör att vi inte mår bra. Kanske har du varit på hälsocentralen flera gånger för att du känner dig så trött men de hittar inget fel på dig. Prover har tagits och du har blivit undersökt men allt ser bra ut. Du blir frustrerad eftersom du känner att du inte är dig lik. Du mår ju inte bra.

Du provar att äta vitaminer du köpt på din lokala livsmedelsbutik. En vän ger dig tips om att sova mer och gå ut mer i friska luften men det hjälper inte heller. Du går till hälsocentralen igen och säger att du hört talas om begreppet helhetshälsa. Du har tur och träffar en förstående läkare som förstår vad du menar. Tillsammans börjar ni nysta i många bitar i ditt liv. Kanske är det inte bara bristen på vitaminer. Du behöver se över flera delar i ditt liv – din helhetshälsa

Hur mår du på ditt jobb? Hur har du det i ditt privatliv? Vilka mat- och dryckesvanor har du? Hur är det med fysisk aktivitet? Hur andas du? Hur sover du? Känner du stimulans mental?

Helhetshälsa och KASAM

Begreppet KASAM står för Känsla av sammanhang. Begreppet myntades av Aaron Antonovsky. Kortfattat kan man säga att fokus här ligger på graden av friskhet istället för graden av sjukdom. Istället för att ha ett patogent perspektiv, dvs vad som orsakar sjukdom, så är perspektivet salutogent. Ett salutogent fokus handlar om att bibehålla hälsan, att ha fokus på det friska.

Enligt Antonovsky är ingen någonsin 100 % sjuk eller frisk. Alla människor befinner sig någonstans mellan sjuk och frisk hela tiden, som på en skala från 0 – 100. Friskhetsgraden bestäms av KASAM, som i sin tur är uppbyggt av tre delar:

• Begriplighet – allt som händer i världen går att begripa. Både när det gäller individen själv men också i övriga världen.
• Hanterbarhet – att det går att förhålla sig och hantera det som sker
• Meningsfullhet – vi ser på de utmaningar vi möts av som sådant det är värt att engagera sig i. Det finns en mening.

Antonovskys studie

KASAM står för mycket av den själsliga och mentala delen av vår helhetshälsa. Antonovsky började faktiskt sin forskning kring detta ämne genom en studie av kvinnor som överlevt förintelseläger efter 2: a världskriget. ”Varför klarar vissa människor att hantera stress och lidande bättre än andra?” var Antonovskys utgångspunkt, och utifrån den undersökte han hälsan hos två grupper med medelålders kvinnor.

Antonovsky var mer nyfiken på vad som håller en människa frisk istället för vad som gör hen sjuk. Vad påverkar friskhetsgraden trots alla kriser man kan stöta på under en livstid. I Antonovskys studie bestod den ena gruppen av judiska kvinnor som suttit i koncentrationsläger och även upplevt tre krig i Israel. Den andra gruppen var en ”kontrollgrupp” med helt annan bakgrund. Resultatet visade att kvinnorna som överlevt krig och fångenskap hade en relativt god helhetshälsa. Kvinnorna hade utvecklat känsla av sammanhang, byggt på deras hanterbarhet av yttre påfrestningar.

Enligt Antonovsky själv är det dock meningsfullheten som är allra viktigast. En människa som upplever att livet är meningsfullt klarar tuffa situationer bättre, även när det kommer till sådant som man inte hanterat tidigare.

Fysiskt, mentalt och socialt 2018

Idag är vi många som försöker leva hållbart. Det handlar inte bara om att värna om miljön i form av t.ex. sopsortering eller använda elbil. Hållbarhet och helhetshälsa hänger ihop i allra högsta grad.

Hållbarhet handlar om att ha balans fysiskt, mentalt och socialt. Fler och fler får upp ögon och öron för att allt hänger ihop. Den där onda ryggen kanske påverkas av att du inte kan andas tillräckligt djupt. Den spända andningen kanske har att göra med att du lever i en dålig relation osv…

När vi blir sjuka så söker vi ofta svar på varför. Är det jobbet? Är det bristen på fysisk aktivitet? Är det dålig mat och dryck? Vi vill så gärna att det ska finnas enkla svar och att det ska ordna upp sig med en kvickfix.

Tips för bättre helhetshälsa

Detta är högst personliga reflektioner. Kanske har du som läser detta andra tips:

Prioritera och värna dina goda relationer.

Vi har alla stött på människor som gör och ledsna och suger ut vår energi. Kanske rent av människor som inte vill oss väl. Många gånger kan vi inte ignorera dem helt om de t.ex finns på en arbetsplats men vi kan minimera kontakten. Omge dig med människor som vill dig väl, får dig att skratta och som du kan ha bra samtal med. Här ligger mycket av din grund till bättre helhetshälsa.

Vila och återhämta dig

Alla mekanismer i din kropp behöver återhämta sig och ladda om. Jämför det med en bil som behöver tankas då och då. Både kropp och knopp klarar sig inte utan sömn och vila. Har du problem med din sömn, sök hjälp. Att meditera, yoga eller utöva annan mental träning skapar också goda förutsättningar för din helhetshälsa

Rör dig

Vår kropp är skapad för rörelse. Helhetshälsan förbättras avsevärt av fysisk aktivitet

Unna dig bra mat

Undvik skräpmat eller halvfabrikat, så lite socker och kemikalier som möjligt. Ät färgglatt och gärna ekologiskt. Många människor mår också bra av att minska sitt intag av gluten och/eller mjölkprodukter

Välj naturlig och ekologisk hudvård

Huden är kroppens största organ. Det spelar stor roll vad du använder för schampo, tvål eller kräm

Var snäll

Goda tankar och handlingar ger ringar på vattnet. Se gärna mitt webinar om det  här

Till sist

Var snäll även mot dig själv. Många gånger så är vi toleranta mot andra men hårda mot oss själva. Att tänka att vi gör så gott vi kan räcka många gånger. Helhetshälsa handlar om ett förhållningssätt utan pekpinnar där du tar hand om hela dig!

Må gott! // Anne Morenius

Before Footer

Instagram returnerade inte en 200.

Copyright © 2021 · Scandinavian Academy for spa · Logga in