
Lymfan och lymfsystemet har en livsviktig funktion för får hälsa. När vi pratar om cirkulationen till vardags så menar vi oftast hjärtat och blodcirkulationen. Vi tänker många gånger inte på den parallella cirkulationen som är så viktig för att vi ska hålla oss friska.
Lymfsystemet består av lymfan, lymfatiska organ som mjälten, halsmandlarna, thymus och lymfnoder (knutar) lymfkärl och lymfvätskan. Lymfan är som en seg vätska som flyter I lymfkärlen och som har till uppgift att samla upp slaggprodukter. Slaggprodukterna transporteras sedan, med hjälp av lymfan till lymfstationer som finns på flera ställen i kroppen, främst i halsgropen vid nyckelbenen.
Lymfans och lymfsystemets viktiga uppgifter
Precis som blodcirkulationen så har lymfan många funktioner:
- Försvar mot virus, bakterier och mikroorganismer genom bildandet av vita blodkroppar
- En viktig del i vårt immunsystem och bekämpandet av infektioner
- Avlägsnar och transporterar bort döda celler
- Hjälper till att transporterar överskottsvätska så vi inte blir svullna
- Transporterar näring till våra celler
Hur håller vi lymfans och lymfsystemet friskt
Lymfan har igen hjälp av trycket från hjärtat för att pumpas runt i kroppen. Det gör att lymfcirkulationen går lite långsammare än blodcirkulationen. Vi behöver hjälpa lymfan på traven för och gör det bäst genom att röra oss.
Om lymfan är trög kan vi uppleva stelhet, svullnad och värk, återkommande förkylningar, celluliter, huvudvärk, domningar och mycket annat.
Lymfmassage
Massage har också en positiv inverkan på vårt lymfsystem. Det finns speciella lymfmassörer som arbetar med en massageteknik som syftar till att stimulera lymfsystemet. Massagen främjar cirkulationen och transporten av överskottsvätska från lymfan tillbaka till blodbanan för att renas och transporteras ut ur kroppen via urinen.
Lymfmassage är en mild terapi som förbättrar cirkulationen i huden och öka elasticiteten. Behandlingen görs med strykningar, mjuka grepp och skakningar som hjälper lymfan att flyta i rätt riktning.
Vad kan du göra mer själv?
Förutom att röra dig eller gå till en lymfmassör så kan du göra en hel del själv för att främja hälsan för din lymfa. Torrborstning av kroppen och andningsövningar har visat sig vara väldigt effektiva.
Kosten kan också spela roll för den friska lymfan. Vanligt vatten, en basisk kost, mindre snabba kolhydrater och mycket gröna grönsaker är bra för oss alla och extra snällt mot vårt lymfsystem
Självmassage
Precis som med torrborstning så är strykningar och klappningar på den egna kroppen hälsofrämjande. Stryk och klappa lite extra vid nyckelbenen samt på bröstmusklerna och halsgropen.
Träffa en lymfmassör och läs mer här