
Bara när vi ler så använder vi ca 20 av kroppens 206 muskler. Att en så liten rörelse aktiverar så många muskler samtidigt är ju inget vi tänker på. Mycket det vi gör till vardags går på automatik och vi tar för givet att det bara ska fungera. Men våra muskler behöver hållas igång för att göra sitt jobb.
Att ha goda kunskaper om vår muskulatur är väldigt viktigt i vår bransch oavsett vilket av yrkena du väljer. Grunden ligger i att ha goda kunskaper i anatomi dit musklernas uppbyggnad och funktion hör.
Våra musklers funktion
Musklerna är en del av vår rörelseapparat, dit även leder, fogar och senor hör.
De muskler som fäster i skelettet kan dra ihop sig och skapa rörelse i lederna och kroppen. Men musklerna skapar inte bara förutsättningar för rörelse utan har andra viktiga funktioner:
• Ger skelettet stadga
• Värmen som skapas när vi rör musklerna hjälper oss att reglera vår kroppstemperatur
• Skyddar våra inre organ
• Gör så att vi kan visa vad vi känner genom ansiktets mimik
• Ger oss möjlighet att tugga, svälja och prata.
• Hjälper oss att ha kontroll över urinblåsa och tarmar
Olika typer av muskler
Muskulaturen i vår kropp är av tre slag:
• Hjärtmuskulaturen bygger upp hjärtat. Hjärtats sammandragningar pumpar ut blod i våra kärl. Den här muskulaturen är både snabb och uthållig, men vi kan inte styra den med viljan
• Glatt muskulatur kan inte heller styras med viljan, är uthållig men ganska långsam. Dessa muskler finns i våra inre organ så som urinblåsa och mag-tarmkanalen. Finns även i blodkärlens väggar och i luftrören.
• Den tredje typen är skelettmuskulatur och det är dessa resten av det här inlägget ska handla om.
Vad är skelettmuskulatur?
Dessa muskler kan påverkas av viljan och fäster vid skelettet, t.ex armar och ben eller i bindväven. Muskulaturen ser randig ut om man tittar på den i ett mikroskop och därför kallas den även tvärstrimmig. Skelettmuskulatur kan vara ganska snabb men är inte så uthållig.
Muskelcellerna ligger jämsides med varandra i buntar. Buntarna hålls ihop av bindväv och flera buntar tillsammans bildar en muskel. En lite tjockare binvävshinna finns sedan runt hela muskeln.
Att träna våra muskler
Det finns ett talesätt som säger att ”du blir bra på det du tränar”. Det ligger mycket i det. I vår kropp sker ständigt processer som vi är omedvetna om. När det gäller våra muskler så sker det hela tiden en uppbyggnad och nedbrytning av musklernas protein, byggstenarna. Man kallar detta anabola (uppbyggande) och katabola (nedbrytande) processer.
Som allt annat i livet så behöver vi balans och det gäller även processerna i musklerna. Till viss del kan vi påverka balansen själva genom att äta bra, träna klokt och vila. Vill vi att våra muskler ska öka i omfång behöver vi dessutom hjälpa dem lite på traven. De anabola processerna behöver få lite mer utrymme.
Vad händer när vi tränar våra muskler?
När vi tränar våra muskler så belastas även skelett, leder och senor. Den ökade belastningen stärker alla dessa delar men vi behöver träna klokt för att inte skada oss. Senor, leder och skelett behöver skynda långsamt eftersom de inte svarar lika fort som musklerna på belastning. Öka belastningen långsamt och succesivt. Vill du öka din muskelstyrka så måste du dock belasta musklerna mer än du gjort hittills.
Några positiva effekter av muskelträning
• Orka vardagen – Musklerna blir starkare och vi orkar mer i vår vardag. Det kan vara allt från trädgårdsarbete, ta hem kassar från affären till att bära en bebis på armen.
• Hjärta och kärl – Regelbunden styrketräning skyddar hjärtat och kärlen från proppar och överbelastning. Blodtrycket sänks.
• Fettförbränning – Större muskelmassa gör att du bränner mer fett.
• Hållning och figur – Hud och bindväv stramas åt. Muskulaturen blir starkare och fettandelen i kroppen minskar. Du får en tajtare kropp
• Åldrandet – Åldrandet är en process och även musklerna påverkas Vi förlorar mellan 2,5 – 3,5kg muskler vart tionde år. Tränar du dina muskler kan du hålla dig ung längre och ta hand om dig själv.
• Kroppsmedvetenhet – att känna sin kropp ger självkänsla och självförtroende. Du blir också mer uppmärksam på när det är något som inte står rätt till.
Är det alltid bra med träning och när ska man träna musklerna?
Så länge du lyssnar på din kropp så kan du träna. Dock ska du aldrig träna med feber i kroppen eller någon infektion. Vi blir sjuka för att kroppen talar om för oss att vi har en obalans någonstans. Då är det vila och återhämtning som gäller. Att pressa sig då kan få allvarliga konsekvenser.
När du väl tränar så ska du alltid tänka att du ska trötta ut dina muskler. Helst ska du vara så trött i dina muskler att du inte kan göra en enda gång till. Personligen tror jag inte riktigt på detta med att träna när man är i ett stressat läge. En del vill ju sticka iväg på lunchen för ett stenhårt pass, hinna duscha och äta på en timme. Det kan säkert passa en del men inte alla. Om träningen blir något som måste pressas in som en prestation så tror jag det kan vara mer negativt för vissa.
Massage för avslappning.
Återhämtning av superviktigt om du vill öka din muskelstyrka. Detta gäller all form av träning. Åter igen måste vi tänka balans. Tänk dig de anabola och katabola processerna. Får inte kroppen chans till återhämning så bryts den ju bara ner. Det är i vilan som återuppbyggnaden sker. Även mentalt behöver vi vila och bygga upp oss. Sover vi t.ex. inte tillräckligt så har vi ett högre påslag av stresshormom så som kortisol.
Ge dig också lite extra återhämtning genom att ta ett bad eller en bastu. Unna dig en härlig massage. Läs gärna inlägget om massage och fördelarna med det.
Träna även de muskler du inte visste att du hade!
Som massör får man ibland kommentarer som ”och där visste jag inte att jag hade muskler” från kunder. Vi har muskler överallt i kroppen. Tänk balans även här. Vi behöver träna framsida, baksida, kroppens sidor och vridningar. Vi har muskler i ansiktet och ögonen som vi också kan träna upp och som ger positiva effekter. Läs gärna mer om det här
Till sist!
Vi är alla olika! Fastna inte i hur din kompis, granne eller syster tränar. Hitta det som passar dig. Prova dig fram och försök hitta glädjen. Alla dagar är det inte så lätt att ta tag i det där träningspasset. De dagarna är också dagar. Så gör det! Det är härligt efteråt och oftast njuter du när du väl kommit igång!