
Pulsen – vad är det?
Pulsen är det samma hjärtats slag per minut. Hjärtats uppgift är att pumpa runt blodet i kroppen. I blodet finns syre som transporteras till musklerna och det är vid hjärtsammandragningen som vi känner pulsen. En frisk vuxen har i genomsnitt någonstans mellan 55–80 slag per minut i vila medan ett barn kan ha mycket högre puls.
Hur mäter din puls?
Det är vanligt att man tar pulsen vid en vanlig hälsoundersökning eftersom det kan ge en indikation på hur du mår. Du kan också enkelt ta din egen puls manuellt om du inte har en modern pulsklocka.
Det vanligaste stället att ta pulsen på är på insidan av handleden eller på halsen. Du använder då två eller tre fingrar. Pulsen kan också kännas på flera andra ställen på kroppen, t.ex. vid tinningen, i knävecket, på fotens ovansida eller bakom den inre fotknölen.
Du börjar räkna när du känner pulsen tydligt och det är bra att räkna under en hel minut. När du känner pulsen tydligt börjar du räkna pulsslagen medan du tar tid. Du kan också räkna i 30 sekunder och sedan multiplicera det med två.
Vad påverkar pulsen?
Det finns en mängd olika faktorer som påverkar pulsen. Pulsen slår t.ex. snabbare vid fysisk ansträngning, om du blir stressad eller rädd, om du har ont eller har feber. Kaffe och nikotin kan också öka på din puls eller om du fått för hög dos av något läkemedel.
Pulsen kan också påverkas med motsatt effekt och istället slå långsammare. När du blir mer och mer vältränad eller äter mediciner som påverkar hjärtats slag, t.ex. betablockerare
Helhetshälsan och vår puls
Hjärtat klarar av att få ut samma mängd blod med färre slag ju mer vältränade vi är eftersom hjärtat blir starkare. En sänkt vilopuls är ett tecken på att du har fått bättre kondition och att pulsen kommer ner snabbare efter en aktivitet.
Precis som alla andra organ i vår kropp så får hjärnan sin energi från blodets syre men kräver mycket mer. Hjärtat pumpar ut ca 750 ml blod varje minut och av det går hela 15% till hjärnan trots att den bara är 2% av vår totala vikt. Det är därför otroligt viktigt att vi syresätter blodet och har en bra kondition för vår helhetshälsa. Av det syre som vi tar upp från luften behöver hjärnan ungefär en femtedel vare sig vi sover eller är vakna.
Huden och pulsen
Du mår inte bara bättre av att träna din puls; du ser friskare ut också. När blodet syresätts bättre påverkar det alla våra organ. Huden är kroppens största organ och påverkas i allra högsta grad av vår helhetshälsa. Med ökad cirkulation i blod- och lymfsystemet får huden också sin beskärda del. Så öka pulsen även för ditt yttre välbefinnande
Pulsen i din vardag
Många sitter för mycket i sin vardag vilket gör att konditionen försämras. Att gå till gymet en till två gånger per vecka är visserligen bättre än ingenting men räcker inte för en bättre hälsa.
Kondition är en färskvara som behöver underhållas dagligen. Du behöver också höja din puls så att du inte får sämre syreupptagningsförmåga. Forskning visar att vi behöver minst 30 minuter ökning av vår puls varje dag på en nivå som är högra än vardagslunken. Ett mått är då att du ska bli så pass andfådd att du får lite svårare att prata samtidigt. Rekommendationen 30 minuter om dagen handlar om en aktivitetsnivå som är högre än vardagslunken. Aktiviteten ska vara så pass intensiv att man blir lätt andfådd och får lite svårt att prata samtidigt. Aktiviteten kan delas upp under dagen men bör helst vara minst 10 minuter sammanhängande.
Om du inte får in ökning av din puls så finns det ändå saker du kan göra i din vardag för att öka pulsen:
- Gå sista biten till jobbet eller ta en promenad på lunchen. Försök att hitta ställen där du behöver gå i uppförsbacke och öka då takten extra mycket.
- Ta små mikropauser under dagen och leta reda på någon trappa som du tar några gånger i rask takt.
- Kör korta pass med Tabata.
Finns bra appar
att ladda ner
Vill du också blir en del av världens bästa bransch? Läs mer om våra utbildningar här