
Trött i ögonen?
Känner du dig ofta trött i ögonen? Du är inte ensam. I takt med att vi allt mer anstränger våra ögon framför mobilskärmar, datorer och läsplattor blir vi allt fler som känner irritation i ögonen.
Vad vet du om dina ögon?
Våra ögon kan liknas vid hjärnans fönster mot världen och av våra sinnesceller finns ungefär 70 procent i ögats näthinna. Synnerven förmedlar mer information till hjärnan än till andra organ.
I den s.k. gula fläcken har vi den bästa synen och där har vi högst synskärpa vilket är viktigt vid läsning. I periferin har vi synceller som är mer ljuskänsliga och som hjälper oss så vi kan se något även om det är dålig belysning.
Hornhinnan och linsen ser till att vi får skarp bild och en yngre person kan ställa om sitt lång- och närseende snabbare och bättre än en äldre. Pupillen kan liknas vid en kameras bländare där ljusinsläppet kan varieras och vi rör på ögonen med hjälp av sex små muskler utanpå varje öga.
Några vanliga effekter när du är trött i dina ögon
Påsar under ögonen. Detta har nog många av oss upplevt. Dels kan det vara genetiskt men bli oftast värre om du samlat på dig mycket vätska i kroppen totalt. Dålig sömn och alkohol gör det oftast värre och sover du på mage kan det bli värre. Huden runt ögonen är också tunnast på hela kroppen och i takt med att vi åldras minskar även elasticiteten.
Mörka ringa ringar under ögonen kan också vara ärftligt men de förvärras av livsstil och brist på sömn. Personer med ljus hy har ofta mer synliga blodådror och så kan blodets naturliga pigment hemoglobin synas vilket blir tydligare när man är blek. Är ringarna däremot gulaktiga, bruna eller gröntonade är det sannolikt kopplat till livsstilen medan grumligt seende oftast är ett resultat av trötthet.
Myter om trötthet i ögonen
Det finns en hel del myter om detta med trötthet, syn och ögon och vem har väl inte hört någon säga ” Om du sitter och läser så där i mörkret så förstör du ögonen”. Är du nyfiken på att veta mer om detta så gå gärna in och läs studien Svenskarnas syn på syn
Här är några av myterna som enligt studien inte stämmer:
”Läsning i svag belysning är inte bra för våra ögon och kan försämra synen.”
”Ögon behöver solljus för att producera D-vitamin”
”Om du använder glasögon ofta blir ögonen lata och synen sämre.”
Mer frågor och myter
På Sankt Eriks ögonklinik i Stockholm har man också samlat frågor och svar som handlar om ögonen, synen och trötthet:
1. Kan man få bättre syn av att äta blåbär och morötter?
Vi behöver A-vitamin för att stärka näthinnans funktioner och morötter innehåller A-vitamin. Blåbär innehåller mycket antioxidanter, som kan skydda ögat mot vissa åldersförändringar. Det finns studier om antioxidanternas möjliga skyddseffekt på våra ögon och ytterligare forskning pågår.
2. Kan man få sämre syn om man läser mycket?
Vissa studier tyder på att mycket läsning och arbete nära ögonen kan vara kopplat till att utveckla närsynthet.
3. Får jag sämre syn av att stirra många timmar på en skärm?
Det är vanligt att man upplever att man ser sämre efter att ha stirrat länge på en skärm. Det yttrar sig genom att synen blir dimmig och svårigheter att växla mellan olika avstånd samt att man kan få huvudvärk. Yngre har lättare att anpassa ögat medan bl.a. linsens elasticitet minskar med ökad ålder. Vuxna upplever ofta en nästan skavande känsla
4. Kan våra ögon skadas om man vistas i stark sol utan solglasögon?
Att använda solglasögon som filtrerar bort UV-ljuset skyddar ögonen och allt för stark sol direkt i ögat kan ge skador på vissa delar av ögonen.
Tips för trötta ögon
Det finns en mängd huskurer du kan göra själv för att hjälpa ögonen att kännas piggare och se piggare ut:
1. Drick vatten och var sparsam med salt och alkohol
2. Sov på rygg om du kan. Många som sover på mage upplever att de får extra påsiga ögon när ansiktet är vänt ner i kudden en hel natt.
3. Skölj ansiktet med kallt vatten eller badda med kalla fuktade bomullsrondeller.
4. Kalla skedar. Lägg två skedar av metall i frysen och ta fram dem när du vaknar. Tryck mot ögonen.
5. Gurkskivetricket. Gammalt och beprövat. Lägg två kalla gurkskivor över ögonen i 10–15 minuter som en ögonmask. Funkar bra med kalla tepåsar också.
6. ”Picka” runt dina ögon med fingertopparna.
7. Investera i en ekologisk ögonkräm. Huden runt ögonen är tunnast på kroppen och en vanlig ansiktskräm eller olja är för tjock. Fråga din ekologiska hudvårdsterapeut om råd.
8. Pausa från ditt arbete. Om du sitter mycket framför en skärm eller läser mycket; se till att ta korta pauser så att du vilar ögonen. Utsätt dem också för olika avstånd under pauserna. Blunda och ta några djupa andetag.
9. Träna ögonen. Precis som i resten av kroppen så har vi muskler i och runt ögonen som mår bra av att tränas. Se sista stycket i det här inlägget!
10. Expressknepet. Trolla bort tröttheten med concealer och/eller correctorkräm. Återfukta först och korrigera sedan. Om du är osäker på hur du gör; vänd dig till din ekologiska hudvårdsterapeut igen.
Fitness för ögonen – 5 tips
Gnugga händerna
Gnugga handflatorna mot varandra så att en värme skapas. Placera sedan en handflata över vartdera ögat. Du kan ligga ner eller se till att du sitter bekvämt. Blunda och se till att det blir alldeles mörkt. Andas djupa och långsamt
Väderstrecken
Blunda och slappna av i ögonlocken. Ligg eller sitt bekvämt. Rikta blicken uppåt – nedåt 6 gånger och därefter höger – vänster 6 gånger. Det är bara ögonen som ska röra sig innanför dina stängda ögonlock
Cirkeln
Som nummer 2 vem istället så rör du ögonen i cirklar, först medsols och sedan motsols
Öppna och knip
Sitt bekvämt och titta framåt. Knip ihop ögonen några sekunder och öppna dem sedan vidöppna. Upprepa!
Olika avstånd.
Sitt rakt! Placera sitt pekfinger ca en decimeter framför ögonen. Titta hela tiden på pekfingret medan du långsamt flyttar det längre bort och från höger till vänster.
Till sist!
Om du vill experimentera lite själv med makeup så är detta några av de tips vi använder i våra utbildningar:
För att neutralisera oönskade hudtoner gäller generellt följande:
a. Rosa neutraliserar bruna toner
b. Gult neutraliserar lila toner
c. Orange eller persikofärgat neutraliserar blå toner
Se på världen med öppna ögon! Ha en härlig helg! // Anne Morenius